Leírás és Paraméterek
Gluténmentes liszt - Puha és illatos mézeskalács lisztkeverék 200g - Éléskamra
Összetevők: tápióka keményítő, kókuszliszt, bambuszrost liszt, sárga lenmagliszt, szezámmag liszt, útifűmaghéj liszt, Éléskamra foszfátmentes paleo sütőpor (tápióka keményítő, szódabikarbóna, borkő), fűszerek (fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, gyömbér, ánizs, csillagánizs, bors, kardamommag)
Szezámmagot és dióféléket feldolgozó üzemben készült.
Alaprecept:
Hozzávalók:
- 1 csomag Éléskamra Puha és illatos mézeskalács szénhidrát csökkentett* lisztkeverék
- 2 db M-es tojás (kb. 115 g)
- egy tojás sárgája
- 130 ml víz
- 40 g méz
- 50g eritrit
- 60 g lágy kókuszzsír
Elkészítési javaslat: keverj el 2 db szobahőmérsékletű M-es tojást (kb. 115 g), egy tojássárgáját 130 ml langyos vízzel, 40 g mézzel, 50 g eritrittel, add hozzá a mézeskalács lisztkeveréket és 60 g lágy kókuszzsírt. Alaposan keverd össze. Pihentesd a tésztát hűvös helyen 30 percig. Ekkor szilikonos lapon gyúrd át, majd nyújtsd el kb. 5 mm vastagságúra és szúrd ki a kívánt formákkal. Ismételd, míg el nem fogy a tészta. Rakosgasd távolabb egymástól tepsire a kekszeket. 170 fokra melegített alsó-felső fokozatos sütőben kb. 15-17 perc alatt sül készre (világosbarna). Kihűlés után díszítsd kívánságod szerint poreritritbe forgatva, csokimázzal vagy írókával (receptet a termék honlapján találsz hozzá).
TOJÁSMENTES ALAPRECEPT:
Tojásmentes mézeskalács
(A méz miatt kompromisszumos!)
Hozzávalók:
1 csomag Éléskamra Puha és illatos mézeskalács lisztkeverék
170 ml víz
30 g méz
60 g eritrit vagy diéta szerinti édesítő
60 g kókuszolaj
60 g kókusztejszín (cocomas)
1-2 teáskanál mézeskalács fűszer keverék (attól függően, mennyire fűszeresen szereted)
Először a nedves hozzávalókat, majd a szárazakat is keverd alaposan össze. Pihentesd a tésztát hűvös helyen 30 percig. Ekkor szilikonos lapon gyúrd át, majd nyújtsd el kb. 5 mm vastagságúra és szúrd ki a kívánt formákkal (nem szükséges liszt szórás és két sütőlap a nyújtáshoz). Ismételd, míg el nem fogy a tészta. Rakosgasd távolabb egymástól tepsire a kekszeket. 170 fokra melegített alsó-felső fokozatos sütőben kb. 15-17 perc alatt sül készre (világosbarna). Kihűlés után díszítsd kívánságod szerint poreritritbe forgatva, csokimázzal vagy írókával (receptet a termék honlapján találsz hozzá).
Rögtön puha mézeskalács, 50-60 darabhoz. Dobozban tárold.
Ötlet a mézeskalács mázra (íróka):
- 1 közepes méretű tojás fehérje
- kb 20 dkg átszitált porxilit vagy poreritrit
- 1 kis csipet só (a sótól a mézeskalács máz fehér marad sokáig)
- 2-3 csepp citromlé (ettől lesz fényes)
- 1 ek. tápióka keményítő (elhagyható, ettől csak keményebb lesz a máz)
Máz elkészítése:
A tojásfehérjét majdnem teljesen kemény habbá verjük. A poreritritbe belekeverjük a keményítőt és a csipet sót. A keverék felét hozzáadjuk a habhoz és 3 percig verjük vele, utána beleöntjük a második adagot és további 4-5 percig verjük. Érdemes kicsit rákeverni alsó fokozaton, mert a por szállni fog. Akkor jó a mézeskalács máz, ha kicsit folyós tejföl állagú. A legvégén belecsepegtetjük a citromlevet és még egyszer átkeverjük az egészet. Próbát tehetünk azzal, ha fogpiszkálóval csíkot húzunk és az megtartja a formáját. A krémet egy nejlonzacskóba kanalazzuk, nagyon pici lyukat vágunk az egyik csücskén és ezzel díszítünk.
Színezhető matcha tea porral, céklaporral, kurkumával vagy egyéb más zöldség, gyümölcs porral.