Leírás és Paraméterek
Gluténmentes liszt - Nyújtható tészta édes sütikhez lisztkeverék 185g almáspite - Éléskamra
Összetevők: tápióka keményítő, kókuszliszt, bambuszrost liszt, útifűmaghéj liszt, Paleolit Éléskamra sütőpor (savanyúságot szabályozó anyag: borkősav, térfogatnövelő szer: nátrium-hidrogén-karbonát, tápióka keményítő)
Ez a termék édesítés nélkül kapható! Kedved szerint Te választod meg, mennyit és milyen édesítőt teszel hozzá.
Javaslatok: 50 g eritrit, 40 g xilit, 30 g méz - akinek diétája engedi, néhány csepp stevia, 1 teáskanál 4/1 vagy 5/1 édesítő, 5-6 szem puha datolya 2 evőkanál vízzel pürédítve, stb.
Alap recept
Csigák, piték, töltött sütik, bejgli, zserbó, stb.:
Hozzávalók:
- 1 csomag Éléskamra Nyújtható tészta édes sütikhez szénhidrát csökkentett* lisztkeverék
- 4 db M-es tojás (kb. 220 g)
- 50 ml víz
- 20 ml citromlé
- 50 g lágy kókuszzsír
- 50 g eritrit
Elkészítés:
A 4 db szobahőmérsékletű M-es tojáshoz (kb.220 g) adj 50 ml vizet, 20 ml citromlevet, 50 g lágy kókuszzsírt, 50 g eritritet. Majd vegyítsd a liszttel, jól gyúrd át és pihentesd 20 percet hűtőben. Gyors mozdulatokkal gyúrd újra, ezt követően szilikonos lapon sodrófával nyújtsd kívánt vastagságra. Könnyedén feltekerhető, nem szakad, nem tapad, nem szükséges alá lisztezni. Töltheted kívánságod szerint pitének, kakaós csigának, bejglinek, stb. Átlagos sütési idő 180 fokon 40 perc.
Ezzel az alaprecepttel szilvás gombóc, lekváros gombóc, stb is készíthető . A kinyújtott tésztát 14 részre vágjuk (kockák), a közepét megtöltjük, majd nyomkodó, kicsit görgető mozdulatokkal a tenyerünkkel kiformázzuk. Lobogó vízben 3-4 perc alatt készre főzzük (miután feljött a tetejére, onnan mérjük az időt). Ily módon készíthetünk sült vagy főtt derelyét is.
Tipp: A tészta alkalmas arra, hogy nyersen megtöltsük a kinyújtott lapokat pl. zserbónak vagy egyéb olyan süteményeknek, amelyek a töltelékkel történő egyben sütést igénylik. A sütemény lapokat a legkönnyebb egyben úgy lehúzni a nyújtólapról, ha a süteményt a tepsire fordítjuk és a tetejéről lehúzzuk a nyújtólapot.
Linzertészta, isler, keksz:
Hozzávalók:
- 4 db M-es tojás kb. 220 g
- 2 db tojás sárgája
- 60 g lágy kókuszzsír
- 100 g darált dió vagy mandula
- 50 g eritrit
- 1 csomag Éléskamra Nyújtható tészta édes sütikhez szénhidrát csökkentett* lisztkeverék
4 db szobahőmérsékletű M-es tojáshoz (kb. 220 g) és 2 db tojás sárgájához (kb. 55 g) adj 60 g lágy kókuszzsírt és 100 g darált diót vagy mandulát, 50 g eritritet. Elkészítés fentiek szerint.
Tojásmentes ALAPTÉSZTA recept:
Hozzávalók:
- 1 csomag Éléskamra Nyújtható tészta édes sütikhez szénhidrát csökkentett* lisztkeverék
- 150 ml víz
- 30 ml citromlé
- 80 g lágy kókuszzsír.
- 50 g kristályos édesítő
A hozzávalókat egynemű masszává keverjük, majd a fentiek szerint elkészítjük.
Linzer (tojásmentes)
Hozzávalók:
- 1 csomag Éléskamra Nyújtható tészta édes sütikhez lisztkeverék
- 150 ml víz
- 30 ml friss citromlé
- 80 g lágy kókuszzsír
- 100 g darált dió (esetleg mandula)
- 50 g eritrit (vagy diéta szerinti édesítő)
- 5 g foszfátmentes sütőpor
Gyúráshoz, nyújtáshoz:
Éléskamra szórásra, sűrítésre használható lisztkeverék
Töltelékhez:
cukormentes baracklekvár
A tészta folyékony hozzávalóihoz keverd hozzá az eritritet, majd a száraz hozzávalókkal gyúrd össze.
Pihentesd a tésztát 30 percig hűvös helyen.
Enyhén lisztezett felületen gyúrd át a tésztát, majd nyújtsd ki 0,5 cm vastagra.
Linzer szaggatóval szúrd ki a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180°C-ra előmelegített sütőben süsd (sütőtől függően) 8-10 percig.
Rácson hűtsd ki.
Kettesével, ragaszd össze lekvárral a korongokat.
Ízlés szerint por édesítővel hintsd meg a tetejét.
.
Átlagos tápérték 100g termékben | |
Tápanyagtartalom 100 g lisztkeverékben | |
Energia kJ | 987,6 |
Energia kcal | 238,5 |
zsír | 2,7g |
amelyből telített zsírsavak | 2,4g |
szénhidrát | 46,9 g |
amelyből cukrok | 6,1g |
fehérje | 6,5 g |
só | 0g |
rost | 30,7 g |